Tina's BLOG

torek, 26. februar 2019

GLUTAMIN

Da prehransko dopolnilo GLUTAMIN pomaga tudi pri prehladu in izčrpanosti telesa?

Glutamin predstavlja 20% aminokislin v krvni plazmi. Najdemo ga prav tako v vseh mišičnih celicah (kar 60%). K svoji prehrani bi ga morali dodati vsi ki se ukvarjajo s športom, saj preprečuje razpad mišične mase. Predstavlja tudi pomemben vir enegije za celice prebavnega trakta, pozitivno vpliva na možgane, dodatek glutamina izboljša koncentracijo in slabo počutje zaradi vnosa OH.

Glutamin poleg teningov, iz telesa izčrpavajo tudi prehlad, stres, operacije, ter ostala obolenja zato ga je potrebno v telo vnašati dodatno. Pospešuje tudi presnovo, zviša imunski sistem, pospešuje produkcijo rastnega hormona in uravnava spajanje proteinov.

Glutamin se, kot nehidratni vir energije, v telesu spremeni v glutamat in proizvaja oziroma obnavlja ATP ('molekularna valuta' znotrajceličnega prenosa energije), ki je osnovna energija za mišične celice. Če je v telesu zadostna količina glutamina, tudi pri napornih treningih nič ali zelo malo izgubljate na mišični masi. Če pa je v vašem telesu premalo glutamina, pa to povzroči padec mišične mase, predvsem v času diete, je to še posebej nevarno. 
pozitivno vpliva na:
• regeneracijo po treningu 
• imunski sistem,
• spodbuja izločanje rastnega hormona,
• pripomore k izgubi telesne maščobe,
• izboljšuje delovanje možganov,
• regulira ph v krvi,
• regulira glukozo v krvi in proizvaja glikogen,
• izboljšuje bilanco dušika v krvi,
• spodbuja proizvodnjo najmočnejšega antioksidanta glutationa, ki zavira proces staranja.

V času treninga in po njem se nivo glutamina manjša. 
 Zato morate po vsakem treningu poskrbeti, da bo vaše telo izgubljene količine glutamina, dobilo nazaj in se tako ne bo manjšala mišična masa. Glutamin pri športnikih pozitivno vpliva na dušikovo ravnovesje in zmanjšuje negativne učinke homona koritizola in s tem katabolizem mišic pomaga pi regeneraciji telesa pri polnjenju glikogenskih zalog. Priporočena količina za športnike je odvisna od potreb, najbolje pa ga je jemati na prazen želodec v več odmerkih dnevno.


Kje ga najdemo?
Skuta je prehranski vir, ki vsebuje največ glutamina. V manjših količinah ga najdemo tudi v mleku in jogurtih ter drugih mlečnih izdelkih, surovem in prekajenem mesu, soji, žitih, špinači, zelju, pesi, fižolu, peteršilju, ... V prehranskih dopolnilih pa se nahaja v dveh oblikah: kot prosti L-glutamin ali kot glutamin peptid. Pri slednjem je glutamin vezan še na kakšno drugo aminokislino in je zato absorpcija boljša. V obliki dopolnil ga je najbolje uživati zjutraj ali po vadbi. Priporočen dnevni vnos je od 10 do 40 g v več odmerkih. Dobi se v obliki kapsul, tablet, tekočine ali prahu.

https://bit.ly/2SZHAUh tukaj imate celotno ponudbo pri Proteini.si. Meni je zaenkrat najbolj všeč v kapsulah, ker jih spijem najhitreje in bez okusa. Imam pa OLIMPove kapsule https://bit.ly/2BUezij :)

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Post a comment. All inappropriate comments will be removed.