Tina's BLOG

četrtek, 20. april 2017

Smo v razcepu med virtualnim in realnim življenjem?


Oila!

Danes sem se odločila, da se razpišem in javno povem kaj si mislim o socialnih omrežjih ter njihov vpliv na nas.


Najbrž se vsi zavedamo, da v današnjih časih žal socialna omrežja predstavljajo veliki del našega življenja. Vse bolj se razširja tako pisanje blogov, kot spletni marketing, prodaja raznih izdelkov, itd. Žalostno je to, da danes na Facebooku in Snapchatu ipd. najdemo tudi otroke stare od šest let pa naprej. Sama nisem vedela kaj Facebook sploh je do mojega 1. letnika srednje šole. Pravzaprav, ko so vsi že imeli svoj profil, so potem prepričali še mene. Vmes sem začela s pisanjem bloga, nato sem se s Facebooka zbrisala za kakšno leto in pol, nato pa sem se prijavila nazaj. Ko sem začela z blogom, sem si ustvarila tudi Instagram račun na katerem sem aktivna ves čas. Snapchat sem si naredila kakšno leto nazaj (ja vem, oldtimer.. nekako mi pač ni potegnil prej). Z vsemi temi aplikacijami počasi postajamo obsedeni, ali pa mogoče nekateri celo že smo? 

Ko grem s prijateljicami in prijatelji na kavo, pa čeprav se tega zavedam, imam večino časa v roki telefon. Kaj počnem? Čekiram Instagram in Facebook, objavljam kje sem in kaj počnem na insta story in Snapchat. Žalostno kajne? Rada bi, da je spet vse tako kot je bilo prej.. Ko smo telefone pustili doma, šli v miru na pijačo, nobeden ni vedel kje smo pa smo vseeno uživali še bolj kot sedaj. Še bolj žalostno mi je to, da pridem domov in vidim mamo in očeta vsakega na svojem telefonu. televizija pa gori v prazno. Itak vse najdeta in prebereta na FBju.. Oči še nekoliko bolj kot mama, ker ona je le gospodinja in opravlja hišna dela medtem ko je oče že zaključil svoje delo. Obsedena s Facebookom, dobesedno. Upam, da bosta tole prebrala in malo razmislila o tem. Evo še dokaz, medtem ko jaz pišem blog oči pa na telefonu, čekira FB kaj pa drugega..

Mislim da imajo socialna omrežja velik vpliv na naša dejanja in odločitve, ter razne spremembe v našem življenju. Priznam, da nonstop čekiram tiste ženske ki so na fotografijah res popolne in se jim želim vizualno približati (zagotovo nisem edina).. potem pa pomislim na tiste, ki so se pri rojstvu rodili z napako in s tem živijo celo življenje pa so nekateri bolj srečni kot smo mi ki nam je življenje dalo vse kar potrebujemo. Dejansko nam takšne fotografije zbijajo samozavest. Mogoče se bo tole slišalo malo grdo, prej žalostno, ampak dan danes pri uspehu preko spletnih omrežij zelo veliko pomenita videz in odlična fotografija. Še bolj žalostno pa je to, da so bolj ogledani tisti profili (sploh s strani moške populacije), kjer lahko najdeš provokativne fotografije, kot so fotke zadnjic, raznih dekoltejev itd. Vedno pa v realnosti ni vse tako popolno kot je videti na fotografijah. Tudi jaz vedno naredim tudi po 20 fotografij da potem izberem tisto ki mi je najbolj všeč in jo objavim. Ker nočem kogarkoli izpostavljati, sem za objavo izbrala eno fotko ki ni nič osebna te bo pa mogoče malo nasmejala.
Smešno je, da si dan danes sledilce in všečke lahko celo kupiš da jih imaš več. Bravo tistemu ki se je to spomnil, dobra poteza za zaslužek.
Socialna omrežja uničujejo realna življenja. Da vas nekaj vprašam.. Koliko imate virtualnih prijateljev in koliko tistih pravih, na katere se lahko zanesete vsak dan? Jaz jih lahko naštejem na eno roko. Znese jih ravno nekje 5 :) Jaz sicer mojih sledilk in sledilcev ne štejem pod prijatelje,, Facebook (privat profil) pa si mislim ta teden tako izbrisati. 

Smo v razcepu med virtualnim in realnim življenjem?

Vsekakor pa socialna omrežja nimajo samo negativnih strani, najde se tudi nekaj pozitivnih :) Na prvo mesto lahko postavim vsekakor podjetništvo, kot sem že prej omenila se vse bolj pozna prodaja preko spletnih strani. Ljudje smo vsak dan bolj omejeni s časom zato ga ne najdemo da osebno opravimo nakup, tudi vseh izdelkov se ne da dobiti fizično v trgovini, na internetu pa dobimo vse zato se mi to zdi velik plus za marketing. 
Potem so tu razna spoznanstva, prijatelji, hitrejša priložnost za to da najdemo službo, hitrejša komunikacija in možnost ustvarjanja skupin na FBju (recimo za kakšne poučne zadeve kot so skupinska dela v šoli, na faxu..)

Na socialnih omrežjih oz. bolj podrobno blogih ipd. lahko najdemo, preden se odločimo za nakup posameznega izdelka tudi razna mnenja in ocene o tem kar imamo namen kupiti, se prepričati če je zadeva sploh vredna denarja.

Torej, to je moje mnenje o vsem skupaj. Zavedam se, da bom morala začeti delati na tem, da si dnevni čas za uporabo telefona omejim in ta čas posvetim čemu bolj koristnemu. Internet nam dejansko samo meša možgane in realni pogled na svet.

Kakšno je pa tvoje mnenje o vsem skupaj? Katera socialna omrežja uporabljaš in koliko časa dnevno preživiš na telefonu?

2 komentarja:

  1. Bravo!!👏👏 se popolnoma strinjam s tabo!👍

    OdgovoriIzbriši
  2. Sama uporabljam samo instagram, pa ugotavljam da ze to postaja prevec☺
    Super napisano in res popolnoma drzi, bravo����

    OdgovoriIzbriši

Post a comment. All inappropriate comments will be removed.