Tina's BLOG

nedelja, 22. oktober 2017

Istanbul part 1 - SHOPPING

Odločitev je padla kar čez noč, dobesedno. Oz. v roku ene ure.
Sicer sva se dogovarjala že kakšna dva messca, da bova obiskala Istanbul, ampak mislila sva po novem letu. Moj ima tam babico, tako da bi bil to ubistvu nek trip in počitnice v enem. Najprej sva bila malo v dvomih zaradi vseh teh napadov, zato se je ta tema utišala. Potem sva šla konec septembra na morje v Crikvenico, in na dan ko sva se odpravila na morje me moj kliče in pravi : "ej a greva 26. v Istanbul?" Najprej mi ni blo nič jasno ker sem mislila da misli meseca oktobra zato sm rekla: "ja itak, js sm za." Potem mi pa še reče:" No ok, ravno tri dni po tem ko prideva iz morja imava letalo." No potem sm pa dojela da dejansko misli že čez en teden. Šla sva na morje od četrtka do nedelje, ko se spomnim da mi je potekel potni list.. Hitro v Tuš Planet naredit fotko, ko sva prišla z morja sem bila v ponedeljek zjutraj že na Celjski občini kjer so mi potni list naredili pod nujno v uri in pol. Super, to mam pod streho. Samo še spakirat in gremo 😊 Ta dva dneva do srede zjutraj sta se itak najbolj vlekla ker sva oba komaj čakala. 
Pride sreda, ob 9.10h zjutraj je bil let, zamude je imel prb. 40 min ker je bilo v Istanbulu letališče polno zato smo morali malo počakati še v Sloveniji. Na turška tla smo prileteli točno ob 13:10 minut (ura se mi je avtomatsko prestavila za eno uro naprej). Taxi, takoj do babice, na hitro nekaj pojesti in poklepetati, potem pa že isti dan na dekliščino oz. po turško "knaa". Top! Tako kot v turških nadaljevankah če jih gledate 😊 
Tam smo bili do nekje 23.00h zvečer in odšli domov. Poroka je bila čez dva dni (napišem v naslednji objavi kakšne so navade). Ceste po Istanbulu so res  O B U P! Priznam, da jaz tam ne bi upala voziti. Semaforji sploh škoda da stojijo in gorijo, ker jih nobeden ne upošteva.
Kdor prej pride, prej spelje. VSAK avto je vsaj malo udarjen, tako da Vam mora biti jasno kako promet tam poteka. Gužva je bila še ob polnoči, mesto je res nonstop polno. No nekaj dni smo še bili pri njegovi babici (ki je sicer kakšno uro ven iz samega centra), nato pa smo se prestavili v hotel v Istanbul (staro mesto, par metrov stran od Bazaarja). 

Prve dni smo itak šopingirali. Najprej smo se podali po butikcih na ulici Taksim, kjer so cene oblačil zelo ugodne in tudi izbira je ogroooomna :) Po butikcih boste večinoma našli moderne kose oblačil, ki so trenutno in, puloverje, oblekce, hlače itd. Ko smo vse to obšli, smo se podali na eno izmed največjih znamenitosti - pokrito tržico Grand Bazaar. Pri vhodu te varnostnik pregleda, ko vstopiš vanjo pa te tisto zlato skoraj oslepi :D Prva stvar, ki je nikakor ne moreš zgrešiti so njihove zlatarne, ki so kar ena zraven druge. Na Bazaarju lahko najdete vse od zlatnin, raznih spominkov, preprog in seveda ponaredkov. Izdelki so res vrhunske kvalitete in ponaredka, katere dobite po bistveno nižji ceni. Npr. torbica GUCCI, je orginal 1.290€ (http://on.gucci.com/2yAsKIR) jaz pa sem jo našla za 180€. Tudi na etiketi je bila cena originala. Dobiš jo zapakirano v vrečki in škatli, zraven pa še "certifikat". Noro :) Tudi zlato, je dosti ceneje kot pri nas.
Potem je zraven zaprte tržnice še odprta, kjer so cene bistveno nižje kot v zaprti, ampak je tudi kvaliteta slabša. Čeprav so ponaredki še vseeno dobri, je razlika opazna. Tukaj boste našli več za moške kot za ženske. Po moji logiki, imajo večjo ponudbo ženskih oblačil čez poletje, ko je več turistov. Najbrž veste, da je v Turčiji skoraj vsaka ženska zakrita od glave do pete, čez glavo ruta, telo pa prekrito z ohlapnimi oblačili tako da ne opisuje oblike ženskega telesa. Zato misli, da je to tudi eden izmed vzrokov, da je ponudba ženskih oblačil manjša kot ponudba moških. Res pa je, da najdete ogromno ponudbo torbic, čevljev in modnih dodatkov. Da najdeš kaj več se moraš res kar potruditi in pošnofati še v notranjih skladiščih, kar pa ni prirporočljivo če je ženska sama. Zato, če imate namen iti v Istanbul naj bo z vami kakšen moški. Jaz sem bila vsak dan tarča, če ne bi bilo zraven mojega bi me pomoje razkosali na več delov :D Poimenovali so me Shakira, ful zanimivo ker kamorkoli sem prišla so se za menoj drli Shakira.. Res ne vem zakaj :D 
Kar se tiče zbijanja cen.. Baje je to pri njih znak spoštovanja in to nikakor ne vzamejo kot žaljivko. To je pri njih kot neka tradicija, ker prodajalec vidi da te izdelek res zanima. Da zbiješ ceno si moraš vzeti tudi kar nekaj časa da prideš do željene cene, s tem pa prodajalca zabavaš in mu krajšaš čas, kar on spoštuje. Cene se res da zbiti. Če ne prvi dan, pa naslednji ko greš spet mimo. Zagotovo si bo zapomnil obraz in te poklical k svoji stojnici. Tako je bilo pri meni. Iz 100 lir sem torbico zbila na 35 lir, čeprav sem jo potem dobila šele zadnji dan pred odhodom nazaj domov, dobila sem jo pa 2x ceneje.
Največ časa za nabavo oblačil smo zabili na tržnicah in butikih v okolici Grand Bazaarja, nismo pa uspeli prečesati trgovskih centrov. Ravno zaradi tega, ker v parih dneh nismo uspeli obiskati vsega kar smo mislili, se z mami začetek novembra spet odpravljava v Istanbul za en teden. 

Najbrž Vas zanima tudi kako je z ostalimi znamenitostmi, hrano, hoteli itd. Odločila sem se, da najpre objavim tale del s shoppingom da ne bo post predolg, v naslednjem delu pa Vam razkrijem še to :) Potrudila se bom, da bo drugi del online čimprej.
 Imam še veeeeeeeliko slik, ki jih moram prenesti iz spominske kartice na računalnik, tako da tudi to še pride :) Tole objavo sem spisala v roku ene ure in pol, ker sem jo želela čimprej objaviti, zato ker sem dobivala veliko sporočil od punc ki imate namen v kratkem obiskati Istanbul pa ne veste kam in kako. Ker je vsega preveč, sem zagotovo spustila veliko stvari ki bi vas najbrž še zanimale pa jih nisem zapisala, mi lahko vprašanja postavite pod tale post, ali pod komentarji na facebooku, z veseljem odgovorim :)

2 komentarja:

Post a comment. All inappropriate comments will be removed.